Publisert

Farger skaper atmosfære

Farger skaper atmosfære

Mange vet at møbler og dekor kan totalt forvandle et helt rom, men en slik forandring krever mye tid og arbeid, og kan også være kostbar. Det som kan være løsningen og en flott forvandling, er å forandre fargen på veggene. Det trenger ikke være fargen i hele rommet, men en vegg kan ofte være nok.

En farge har utrolig mye å si for et rom og hvordan du oppfatter romfølelsen. I fargepsykologien lærer man om hvordan ulike farger påvirker oss, og spesielt underbevisstheten vår.

«For eksempel er grå en veldig populær farge, men denne gir oss ikke noe tilbake. Det er en stillestående, flat og trist farge, men kan til gjengjeld funke godt sammen med dekor eller tekstiler med farge.»

Grønn og blå er derimot farger som virker beroligende på oss, på grunn av vår assosiasjon med disse fargene og naturen. Mens farger som gul og oransje gir oss energi og glede. Derfor er det viktig å tenke på hva man bruker rommet til, før man velger farger. Men det er også viktig å velge farger man liker, for at man skal trives i rommet.

«For eksempel er grå en veldig populær farge, men denne gir oss ikke noe tilbake. Det er en stillestående, flat og trist farge, men kan til gjengjeld funke godt sammen med dekor eller tekstiler i andre farger.»

Kanskje har du en hvit stue nå, og kunne tenke deg å prøve med en farge? Du trenger ikke å velge en vågal farge, gå for rolige, litt dempede farger, og vi er helt sikker på at du blir fornøyd. Og vil du ikke male hele stuen, kan en vegg være nok, eller kanskje male bare halve veggen for å prøve noe nytt?

Et nyttig tips hvis du skal male med en ny farge er å alltid prøve med en malingsprøve først. Det er ikke sikkert fargen du ser i butikken blir den samme hjemme hos deg. Dette har med lysforhold og omgivelser å gjøre. Om du for eksempel har mørkt gulv vil fargen virke annerledes enn med et lyst gulv. Det er mye som spiller inn, og det er derfor viktig å ta et teststrøk for å finne ut om man har kjøpt riktig nyanse.

Vi tror at hvis man er villig til å prøve noe nytt, så vil de fleste bli fornøyd med mer farger i interiøret. Under ser vi hvor stor forskjell farger faktisk utgjør i et rom, og det er spennende å se hvordan atmosfæren i rommet forandrer seg ut i fra fargen på veggene.

Her ser vi en stue som er innredet med nøytrale farger, med innslag av blått, men hvor det er tre ulike veggfarger. En grå, en mørk grønn og en gylden tone. Tre helt forskjellige farger, men alle passer til det resterende interiøret og skaper ulike atmosfærer i rommet. 

Under ser vi kjøkkenet i leiligheten, med de tre ulike veggfargene, hvor vi også tydelig kan se hvordan lyset påvirker fargene. I dette rommet er det valgt å male alle veggene i samme farge, men det vil også utgjøre en forskjell på rommet om kun en vegg er malt.

Dette interiøret er designet av Kaktus Interiør, og laget i ArchiCAD og Artlantis.

Følg oss!